Khas buat pembaca

Ribuan terima kasih diucapkan kepada setiap pengunjung blog ini yang sudi bersama2 melihat artikel yang saya postkan.

Segala penulisan saya di dalam blog ini adalah berdasarkan pengolahan dari pembacaan saya merangkumi blog,buku,jurnal,dll bertujuan untuk berkongsi ilmu kepada semua.

Pandangan dan cadangan daripada anda amat saya hargai supaya kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan kita. =)

Rabu, 22 Jun 2011

Resume?

haiiiiii~~~~dah lama sangat aku tinggalkan blog ni (approximately 6 month). Currently aku sedang menjalani satu lagi 'sem' disebabkan masalah akreditasi.Dan aku juga sekarang baru nak kumpulkan sijil- sijil yang aku ada (rasanya) untuk diselitkan sekali sebagai persediaan aku nak diinterview.

Btw, nak buat resume bukanlah satu perkara remeh kerana berdasarkan kajian- kajian yang pernah aku jalankan rata- ratanya nampak biasa. Well,aku pun sama juga but i'm about to improve it sebab resume ini adalah salah satu instrument kepada peng'interview'er untuk mengenali kita secara kasar.


First impression is a very big deal fellas!! Bakal majikan bukanlah memeriksa resume kita sahaja tapi berpuluh- puluh (beratus?) lagi untuk disaringkan sebelum ditemuduga. Naturally, semestinya resume- resume yang dilihat bakal majikan hanya memerlukan masa yang singkat sahaja (45 saat- 1 minit).

Aku pernah tengok resume kawan- kawan aku yang panjang, sampai 5- 6 muka surat!! Memang aku salute sebab ada banyak kelayakan dan kursus yang pernah dia terlibat. Tapi, daripada survey aku buat bagi fresh graduate macam aku ni hanya memerlukan at least 2 muka surat saja. Dan jika bagi yang pernah bekerjaya dan mempunyai pengalaman resume mereka pastilah lebih muka suratnya.

Resume adalah sangat penting kalau nak apply kerja samada online atau direct. Even kalau kita hantar kepada 100 syarikat pun, kalau resume tu tak menepati apa yang bakal majikan kita perlukan jangan disalahkan takdir pula...hehehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan